Geachte raadsleden, mogen wij even uw aandacht?

Schiedam, 2 november 2017

Onderwerp: Dog Training School

Geachte raadsleden,

Middels deze brief wil ik Dog Training School onder uw aandacht brengen.

Maar laat ik beginnen met mezelf voor te stellen. Mijn naam is Inge Arons en sinds 2007 ben ik als inwoner in uw gemeente in een MIVA-woning (Mindervaliden) komen wonen. Als gehandicapte mag ik dan wel arbeidsongeschikt zijn hetgeen niet betekent dat ik niks voor de maatschappij kan doen. Ik zet me in als vrijwilliger bij Frankenland, hierbij bied ik 1x in de zoveel tijd activiteitenbegeleiding aan met mijn dieren, hond/papegaai/konijn. Dit houdt in: theekransje en ondertussen vertel ik alles over het desbetreffende diersoort en komen de dieren natuurlijk mee op bezoek. Bij de DrieMaasStede doe ik op individuele basis het aaihond-project op een afdeling. Daarnaast doe ik hier stervensbegeleiding op oproepbasis.

De eerste 6 jaar in uw gemeente heb ik me actief ingezet als WMO-raadslid. (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Dit is precies wat DTS voor mij betekent. Alleen bij deze hondenclub was ik serieus welkom ondanks mijn handicap plus mijn hond met zeer moeilijke achtergrond. Dit is nou echt maatschappelijke participatie zoals het bedoeld is aan mensen die om een of andere reden sociaalvaardig moeilijk kunnen meekomen.

Toen ik in 2007 hulp zocht voor mijn hond Tasya, die door de vorige eigenaar ernstig was mishandeld, plus kennelsyndroom en als gevolg hiervan was de hond letterlijk overal bang voor. Bij de hondenclub Brandersstad was dit onmogelijke combinatie met mijn handicap. Als zij zelf er al geen vertrouwen in hebben, hoe moet ik dan vertrouwen in hun hebben?
Laat diezelfde hond inmiddels zodanig sociaalvaardig zijn dat mijn 12-jarige zoon ermee kan trainen bij DTS. Eerst privéles en inmiddels gewoon in de groep bij volwassenen.

Via via kwam ik met DTS in contact toen ik met mijn hond Do met een onstabiele achtergrond wilde gaan trainen. Eerst kreeg ik privéles omdat in een groep te hoog gegrepen was op dat moment. Maar uiteindelijk is ook zij sociaal geworden. Samen met de DTS begeleiding heb ik met Do een mooie diploma weten te behalen. Zie bijlage 1. Met Do heb ik gewerkt aan de Elementaire Gehoorzaamheid en Agility. Toen ik op een hoger niveau wilde gaan trainen in de Agility zocht ik contact met KC Delft. Daar moest eerst over worden vergaderd of ik wel welkom was vanwege mijn handicap. Hebben jullie enig idee hoe discriminerend en onwelkom dit over komt?

Voor mij betekent een hond meer dan alleen mijn maatje. Dankzij de hond kom ik buiten en is voor mij is de hond de brug voor sociale interactie. Om die reden train ik dan ook 3x in de week. 1x Agility en 2x Elementaire Gehoorzaamheid. Om die redenen is de DTS heel belangrijk voor mij. Naast het feit dat dit voor mij een manier is om uit het gehandicaptenwereldje te komen. Vaak is het zo bij andere sporten dat gehandicapten bij elkaar worden gezet.
En dit geval ging de hulp van DTS verder dan gebruikelijk. Toen ik een nieuwe hond zocht om de bejaardentehuizen te bezoeken hebben zij mij gesteund hierin. Daarnaast ben ik bezig om deze hond op te leiden tot hulphond voor mezelf en krijg ik de nodige steun van DTS.

Ook ben ik erg tevreden over de BTB-plicht (Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid) van de gemeente met betrekking tot de locatie. Hopelijk wordt hiermee rekening gehouden door de gemeente tijdens de verhuizing.

Als hondenclub hebben wij met stemmen op een sportclub een 10e plaats weten te behalen op regionaal niveau. Ik ben daar echt trots op omdat je dit alleen kunt bereiken als er een goed teamverband is tussen het bestuur en haar leden.

Ik was dan ook best gechoqueerd toen ik hoorde dat hondensport niet serieus wordt genomen waardoor ze steeds buiten de boot vallen voor de subsidies. Des te vreemder wordt het nog als je bedenkt hoeveel bekers deze club in de wacht heeft gesleept. Daar zou je toch trots op moeten zijn als gemeente zijnde? Het is dan ook mijn streven om te gaan sporten op hoog niveau, gewoon om te laten zien wat er allemaal mogelijk is ondanks mijn handicap en dit kan alleen als jouw club de juiste begeleiding en de nodige steun geeft.

DTS staat bekend dat zij eigenaren met hoog risico honden toelaten en begeleiden naar leuke honden. Als hondeneigenaar valt het me op dat onze gemeente in het bezit is van vele hoog risico honden. Dus ik denk dat het hier niet alleen gaat om subsidie maar ook een groot stuk preventie.

Graag nodigen wij jullie uit voor een demonstratie om van de sfeer te proeven en een impressie achter te laten.

Met vriendelijke groet,

Inge Arons